Маргарет Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, се ражда на 7

...
Маргарет Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, се ражда на 7
Коментари Харесай

Обичана и мразена, Мата Хари е всичко друго, но не и обикновена жена

Маргарет Гертруда Зеле, по-известна като Мата Хари, се ражда на 7 август 1876 година в Леуварден, Холандия. Тя е първото от четири деца в семейство на Адам Зеле и Анти ван дер Мольо. Още от ранно детство се отличава от останалите деца с тъмната си коса и тъмните си очи - множеството холандци са светлокоси и синеоки. Различна е също с високия ръст и артистичния си гений.

Несполуките на фамилията стартират, когато Маргарета е 13-годишна. Баща ѝ Адам банкрутира, в резултат на което фамилията се реалокира в дребна къща в безпаричен регион . Не след дълго родителите ѝ се развеждат, бащата отпътува да търси работа в Амстердам, като оставя майката Анти да се грижи сама за 4 деца.

 мата хари Getty

Това се оказва непостижима задача за нея. Тя се разболява и умира, когато Маргарета е едвам на 15 години. Момичето е принудено да живее с кръстника си. Тогава стартира да учи, с цел да стане учителка в детска градина, само че шефът на учебното заведение флиртувал с нея непрекъснато . Чичо ѝ научава за това и я маха от там. 

Двайсет и една годишна, тя попада на брачна публикация в локален вестник и взема решение да се омъжи. Така става брачна половинка на много по-възрастен от нея колониален офицер от Холандска Индия. Ражда му две деца. Заради работата на брачна половинка ѝ, се постанова известно време фамилията да живее на о-в Ява, а по-късно и в Суматра . Там открива магията на далекоизточната просвета и дефинитивно осъзнава своята прелест за мъжете.

Мечтата ѝ да танцува на парижките кабаретни подиуми е толкоз мощна, че когато фамилията се завръща в Холандия след службата на мъжа ѝ, тя взема решение да я извърши. За задачата първо се развежда, а след това заминава за Франция .

Тогава е на двайсет и седем - възраст, която е прекомерно късна за започване на танцьорска кариера. Бъдещата Мата Хари обаче мисли иначе. Става известна безусловно за една нощ и получава достъп до редица всемирски салони.
 5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си  5 гениални, само че ужасни мъже, които унищожиха съпругите си
“Екзотично-еротичната танцьорка ” за малко става мода в обществото , значително и заради възбуждащи и безусловно измислени и лъжливи истории, които споделя за себе си.

В началото на Първата международна война шпиономанията в Европа доближава невиждани размери . Подозрителността към чужденците минава в открита непоносимост. В Англия подозренията се стоварват върху хилядите немски бавачки, медицински сестри, сервитьорки и студентки. Руснаците пък се притесняват, че в интерес на немското разузнаване работят вербуваните в алпийските курорти рускини .
 image2_16x9.png Големият хороскоп за ЛЯТО 2023! Какво ще се случи на всяка зодия На фокус
Появява се обликът на шпионката – жена.  В документи на английското военно министерство се приказва за потреблението от врага на “хоризонтални професионалистки ” и за заплахата от така наречен агентурна проституция . Така за другите секрети служби Мата Хари неотложно попада под съмнение заради реномето си на скъпа и доста търсена куртизанка .

Другият мотив за съмнение е неудържимото ѝ желание да пътува през военните граници на Европа без значение от строгите ограничавания. Това Мата Хари реализира с помощта на потребните си любовни връзки. Не на вятъра сред ухажорите ѝ са значително консули на огромни страни. Друга причина да я държат под наблюдаване е нейното очебийно увлечение към офицерите.

 мата хари Getty

Не се знае дали от жадност за пари или от чист авантюризъм, само че Мата Хари сключила двоен контракт за шпионаж по време на Първата международна война . Част от отворените неотдавна архиви сочат, че тя нито е знаела, нито е издала някакви огромни секрети . На чара ѝ се поддали немският боен аташе в Мадрид - Арнолд Кале, френският министър на войната Адолф-Пиер Месими и Алфред Киперт, състоятелен берлински фабрикант.

Нищо особено не произлязло от това обаче и Мата Хари би потънала в архивите като незначителна авантюристка, в случай че не била издадена на парижките секрети служби . Те я заподозрели, че е разкрила на германците детайлности за френските секрети оръжия и индиректно предизвикала гибелта на 50 000 бойци.

 мата хари Getty

Документите по делото били засекретени за 100 години. Едва през 2017 година ще стане ясна цялата истина за шпионката-танцьорка . Проучени от историка Ръсел Уорън Хоу документи във Военното министерство на Франция обаче навяват мисълта, че единствената двойна игра, в която би могла да бъде упрекната Мата Хари, е със личната ѝ персона . Тя бягала от всичко несъмнено в живота си, с цел да доближи блестящия ореол на една легенда. По подигравка на ориста не животът, а гибелта я направила такава. 

Имала извънредно неубедителна отбрана. Измислиците, които тя популяризира за себе си, както и непрекъснатата “актуализация ” на рождената ѝ дата, най-после ѝ изиграват неприятна смешка в съда . В края на краищата биографи обясняват, че не е холандско-шотландско-яванка, нито пък е родена в Южна Индия, както афишира при идването си в Париж.

На 15 октомври 1917 година на стрелбището на крепостта Венсан в Париж, Мата Хари е разстреляна.  Според някои тя е най-великата шпионка на ХХ век. Други я считат за неразбирателство в шпионажа. Сигурно е единствено едно: през цялото време Маргарета е стопроцентова авантюристка и това превръща живота ѝ във вълнуващо и рисково странствуване .
 Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже  Великите дами, чиито открития са приписани на мъже
 edna рожден ден една Edna.bg/Istock

Прочетете още:
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР